Hashtags på facebook

Facebook HashtagsSå kommer der endelig hashtags på facebook!
Hashtags har længe været brugt på feks Twitter, Pinterest og Instagram, og nu kommer facebook så heldigvis også med på vognen ser det ud til.
Det var i øvrigt Twitterbrugere, som opfandt konceptet med brugen af hashtags.

Hvad er hashtags?

Hashtags er nøgleord, som du tilknytter til en statusopdatering, et billede, eller en anden handling (kaldes indlæg fremover i denne artikel om hashtags).
Dit hashtag bliver klikbart, og klikker en facebook bruger på et hashtag, så vises der alle andre brugeres indlæg, som også har tilknyttet netop dette hashtag til vedkommendes indlæg.

Hvordan bruger jeg hashtags på Facebook?

For at lave et hashtag skriver du en “havelåge” foran det/de nøgleord, som relaterer til dit indlæg.
Uploader du feks et billede, som er taget i Mindeparken i Aarhus, så tilføjer du: #Mindeparken i teksten til dit billede. På den måde kan en anden bruger (også en du ikke er “ven” med) klikke på #Mindeparken, og se flere indlæg, som matcher dette hashtag.

Virksomheder (altså dem der har en facebook firmaside) kan naturligvis med fordel bruge hashtagget til deres produkter og ydelser. Flere danske virksomheder benytter allerede hashtags i deres online markedsføring – så se at kom ud af busken, hvis du er virksomhedsejer, og endnu ikke har en facebook firmaside, medmindre du ikke mener at kunne magte flere kunder i butikken selvfølgelig.

I underholdnings- og nyhedsmedierne vil vi formentlig ofte komme til at høre kommentarer såsom: “Deltag i dialogen på facebook med hashtag XXX”.
Dette er allerede sket for længe siden med Twitter, men Twitter er langt fra så udbredt som facebook her i Danmark. I Danmark er der over 3 millioner facebook brugere.

Hvad er fordelen ved hashtags på facebook?

Du vil opleve at du nu snart kan bruge facebook som en alternativ søgemaskine – altså en direkte og seriøs konkurrent til Google.

Forstået på den måde at du kan researche om et emne, som også er beskrevet af andre end dine facebook venner – Hashtags er nemlig IKKE begrænset til dine venners indlæg. Dvs du søger i ALT indhold på Facebook, som omhandler det emne du vil vide mere om.

Du søger i både statusupdates og billeder, og fra hvem som helst – både corporate bullshit, men også enhver facebook brugers indlæg. Derfor vil du få et meget bredt og ærligt billede af emnet du researcher om. Hvordan facebooks algoritme vælger at rangere indholdet vil tiden vise. Her kommer Edge Rank nok til at spille ind – læs mere om Edge Rank her.

Hvem vil benytte sig af hashtags på facebook?

Du kan være sikker på at festivaller, større arrangementer og virksomheder vil markedsføre et udvalgt hashtag til ethvert event. Arrangøren selv og publikum kan derefter tilknytte indhold til dette event, ved at benytte det officielle hashtag ved ethvert indlæg.
Alle disse indlæg kan du så dykke ned i, og endda selv bidrage til.

På den måde behøver du ikke længere nøjes med kun at kunne google for at blive klogere, du kan nu også bruge facebooks søgefelt til noget fornuftigt – hvilket du bestemt ikke har kunnet indtil nu.

Facebook konkurrencer og hashtags

Hvis du er erhvervsdrivende, så sidder du måske allerede og gnider dig i hænderne, og er i fuld gang med at udtænke, hvordan du kan opfordre facebook brugere til at hashtagge deres updates med din virksomheds hashtags.
Desværre så vil den slags markedsføring være et brud på markedsføringsloven – se mere om “spam-lovgivning” her.
Årsagen er at du som facebook bruger ikke kan tilkendegive, at du ikke vil eksponeres for denne slags markedsføring i dit newsfeed, og  dermed havner hashtag-markedsføring på facebook i båsen “Andre direkte henvendelser”, som ikke er lovlige.

Bonusinfo om hashtags og Instagram

…og ja – det ser ud til at dine tidligere postede billeder, som er kommet ind på din facebook væg via Instagram, vil få gjort de tilknyttede hashtags aktive!
OBS: Hvis dette giver nada mening for dig, så er det nok fordi du ikke har erfaring med Instagram – men bare rolig, du er bestemt ikke den eneste for hvem Instagram er ukendt online farvand :)

Fremtiden med hashtags på facebook

Desværre er der en stigende tendens til at hashtags misbruges på Instagram. Denne spam-tendes håber jeg at facebook formår at få stoppet inden det også opstår og eskalerer her.
Problematikken handler om at Instagram brugere fuldstændig overdriver brugen af hashtags for at skaffe så meget opmærksomhed som muligt, men uden at bidrage med noget positivt.
Men mon ikke facebook er ganske bevidste omkring dette – jeg tror det!
Personligt ville jeg foretrække noget så simpelt som at der max kan tilknyttes 5 hashtags pr indlæg. Vi får se… Men et varmt velkommen til facebook hashtagget herfra!

Læs mere om hashtags på Facebooks Presseblog her.
Smid gerne en kommentar herunder, hvis du har spørgsmål til hashtags på facebook.

UPDATE

Mandag d. 12 aug udkom version 6.4 af facebook app’en til iPhone. Denne version åbner op for hashtags på mobilen. Så skynd dig at gå ind og opdater din facebook iPhone app!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *